by
on
under
Permalink

Ta hand om dina skor

Likaväl som vi tvättar och tar hand om våra kläder är det viktigt att vi tar hand om våra skor. Det finns flera anledningar till varför vi bör göra det, visst de ser betydligt snyggare ut om vi sköter om dom men dom håller längre och vi kan behålla våra favoritskor betydligt längre om dom får den omvårdnad de behöver.

Det är lika bra att börja från dag ett när du köpt nya skor, vi brukar prata om att gå in skorna och det stämmer, skorna formar sig efter din fot och börjar med att inte använda skorna allt för länge för att de ska kunna vila efter att de har använts i ett par timmar. Något som duktiga skomakare pratar om är att inte använda samma skor två dagar i rad utan att de ska få chans att vila och torka upp ordentligt.

Använd skohorn när du ska ta på dig skorna minskar risken att skons bakkappa skadas genom att hela foten trycks ner eller man använder sog av fingret. Att köpa ett skovårdspaket är en bra investering för dina skor. Att använda skoblock när skorna inte används är bra för skon att hålla formen, det är också bra att lägga i skoblock när man ska rengöra och smörja in sina skor. De blir lättare att hantera med skoblock.

Enkla saker som att varje gång lossa på skosnöret när man tar av sig skorna minimerar slitaget och det blir mycket enklare att ta på och av sig skorna. Om det är riktigt fuktigt ute så kan du med fördel stoppa in tidningspapper i skorna för att fortare dra ur fukten ur skorna för att senare lägga i de skoblock som du naturligtvis skaffat dig för att hålla formen på skon. Här kan du läsa mer om skovård.